Renginiai

Muzikiniai tiltai tarp vakar, šiandien ir rytoj

Nusilenkti praeičiai, gyventi dabartimi ar tiesti tiltus į ateitį? Vakar, šiandien ar rytoj rašoma muzika yra vertingiausia? Tai – visų laikų muzikinėms visuomenėms aktualūs klausimai. Lapkričio 23 d., trečiadienį, 18:30 val. Klaipėdos koncertų salėje šiuos klausimus gvildens koncertas „Vakar, šiandien ir rytoj“.

Koncerto programa aprėpia ne vieną šimtmetį – nuo rusiškojo romantizmo iki šių dienų aktualios muzikos. Atlikėjai kvies žavėtis ne tik P. Čaikovskio muzikos magija, bet ir muzika, kurios gimimo amžininkai ir liudininkai esame mes. „Pažvelkime į šių dienų muziką kitaip ir atraskime joje savitą grožį, kuris kartais gali sužavėti net labiau, negu romantinės epochos kūriniai“, – teigia smuikininkė Dalia Dėdinskaitė ir violončelininkas Glebas Pyšniakas. Kartu su norvegų pianistu Ole Christianu Haagenrudu jie pasirodys kaip „Vilos Trio“.

Dalia Dėdinskaitė yra viena ryškiausių jaunosios kartos Lietuvos smuikininkių, respublikinių bei tarptautinių konkursų laureatė. Ji koncertavo daugelyje Europos valstybių, JAV ir Naujojoje Zelandijoje, griežė solo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, „Dresdner Kappelsolisten“ ir Drezdeno „Carl Maria von Weber“ simfoniniu orkestrais, diriguojant Sauliui Sondeckiui, Juozui Domarkui, Georgui Markui ir kitiems. 2014 metais D. Dėdinskaitė su dideliu pasisekimu debiutavo Vienos „Musikverein“ salėje.

Glebas Pyšniakas keturiolikos metų debiutavo kaip solistas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje su Lietuvos kameriniu orkestru, diriguojant Sauliui Sondeckiui. Šiandien jis pasirodo garsiausiose pasaulio salėse: Vienos „Musikverein“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Maskvos konservatorijos didžiojoje salėje, griežė solo su Maskvos konservatorijos simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Šv. Kristoforo kameriniu, Porto simfoniniu orkestrais ir kitais. Aukščiausius įvertinimus jis pelnė reikšminguose nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose.

Ole Christianas Haagenrudas su fortepijono klavišais susipažino dar būdamas penkerių. Atlikėjas studijavo Barratt Due muzikos institutute Osle, o Jaunųjų Norvegijos muzikų konkurse 2008 metais buvo pripažintas geriausiu metų muziku. Kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas Haagenrudas yra koncertavęs Norvegijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Lietuvoje ir Slovėnijoje.

Koncertą pradės žvilgnis į ateitį – šių dienų populiarios austrų kompozitorės Johannos Doderer fortepijoninis trio nr. 4 „Morgen“ („Rytoj“). Su šiuo kūriniu susijęs vienas didžiausių „Vilos Trio” pasiekimų – kvietimas įrašyti šios kompozitorės keturis fortepijoninius trio Vienos kompaktinių plokštelių leidybos kompanijai „Capriccio“. Debiutinės kompaktinės plokštelės pristatymas su dideliu pasisekimu įvyko 2014-ųjų metų spalį Austrijos sostinėje Vienoje. Koncerte skambės brandžiausias ketvirtasis fortepijoninis trio „Morgen“.

„Svajonių duo“ – taip Nyderlandų laikraštis „Noordhollands Dagblad“ apibūdino Dalios Dėdinskaitės ir Glebo Pyšniako dueto koncertą Haarleme. Beje, nuo šio rudens duetas įsiliejo į Klaipėdos kamerinio orkestro sudėtį: Dalia tapo orkestro koncertmeistere, o Glebas ėmėsi vadovauti violončelių grupei. Šiame koncerte duetas atliks specialiai jiems parašytą Jurgio Juozapaičio kompoziciją „Intima“. Tai bus pasaulinė premjera, kurią klaipėdiečiai išgirs pirmieji.

0 0 balsų
Straipsnio įvertinimas
Žymos
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Back to top button
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x
Close
Close