MadeinKlaipeda.lt

Paskelbtame 30 geriausių šalies restoranų Lietuvoje reitinge – 4 restoranai iš pajūrio

Susumavus Gero maisto akademijos narių balsus trečią kartą bendradarbiaujant su rėmėju – indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ – buvo sudarytas kasmetinis „30 geriausių restoranų“ sąrašas, o pirmasis dešimtukas buvo paskelbtas šiandien specialaus renginio metu Pirklių namuose Vilniuje, į kurį susirinko daugybė gastronomijos profesionalų.

„Šių metų rezultatai rodo, kad šefo vaidmuo, jo įtaka, kuriant išskirtinę restorano patirtį ir emociją yra esmė. Taip pat labai smagu ir Lietuvoje matyti pasaulinę tendenciją, kad, norint būti sėkmingam nebeužtenka padaryti tik įspūdingo patiekalo –labai svarbu laikytis tvarumo ir kitų atsakingo vartojimo principų, naudoti kuo daugiau vietinių produktų“, – 2018 m. rezultatus apibendrina Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Kas tas 2018 m. geriausias iš geriausių?

Pirmąja vieta pagal visus kriterijus 2018 m. reitinge buvo įvertintas šefo Martyno Praškevičiaus restoranas „Džiaugsmas“. Tai yra jau antrasis toks šio šefo laimėjimas – 2016 m. „30 geriausių restoranų“ sąraše jo restoranas „Stebuklai“ irgi finišavo pirmoje vietoje.

Pokyčiai šių metų lentelėje

Trumpai apibendrinus rezultatus, iš pernai metų sąrašo šiemet tarp 30 geriausių nebeliko 8 restoranų. Tačiau, žinoma, atsirado lygiai tiek pat naujų vardų. Iš jų – netgi 5 naujokai, kurių nebuvo nei 2016 m., nei 2017 m. reitinguose: Vilniuje esantys „Amandus“ (7 vieta), „Ertlio namas“ (17 vieta), „Selfish“ (21 vieta), „El Mercado“ (28 vieta) ir Kauno „Ieti“ (24 vieta).

Šiemet turime ir 3 restoranus, kurie sugrįžo į geriausiųjų trisdešimtuką, t.y. 2016 m. jie buvo įvertinti kaip vieni geriausių šalyje, o pernai nors ir „per plauką“, bet iš sąrašo buvo metams pasitraukę: „Böff“ (20 vieta), „Stikliai“ (23 vieta), MEAT (27 vieta)

Šių metų galutinėje lentelėje aukščiausias kilimas įvyko per 18 pozicijų. Tai pavyko pasiekti Trakuose esančiam „Apvalaus stalo klubui“. Didžiausias kritimas, tačiau neiškritimas iš reitingo įvyko per 13 pozicijų (restoranas „Palanga“).

Kas balsuoja?

Šis projektas yra tęstinis ir jo tikslas – apjungti kuo didesnį maisto ir gėrimų ekspertų ratą vieningam balsavimui, kuris ilgainiui taps atspirties tašku sekant Lietuvos gastronomijos žemėlapį ir jo pokyčius.

Iš viso „30 geriausių restoranų“ balsavime dalyvauja virš 100 gastronomijos pasaulio atstovų: Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys tinklaraštininkai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai.

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto  pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

Reitinge ir keturi restoranai iš pajūrio

Neliko pamirštas ir pajūris, kuriame puikuojasi 4 restoranai: Klaipėdoje esantys „Monai“ (2 vieta) ir „Momo grill“ (14 vieta), Nidos „Nerija“ (19 vieta) ir restoranas „Palanga“ (28 vieta) iš Palangos.

2018 m. geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtukas

Parengta pagal turizmo departamento informaciją

Exit mobile version