Verslas

„Švyturys Brewery“ ir VGTU sukūrė inovaciją barams

Nuolat eksperimentuojantys aludarystės ir inžinerijos inovatoriai sukūrė pirmąjį pasaulyje įrenginį, kuriuo barmenams bus suteikta proga savo nuožiūra papildyti bet kokį alų naujais skoniais prieš įpilant jį į taures. Komerciniais tikslais toks prietaisas dar niekada nebuvo naudotas, todėl jo kūrėjai džiaugiasi naują technologiją lietuviams pristatę pirmiesiems.

Prieš kelerius metus „Švyturys Brewery“ aludariams ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) „LinkMenų fabriko“ kūrėjams diskutuojant apie galimybes sujungti aludarių ambicijas su šiuolaikinės inžinerijos sugebėjimais, gimė alaus stiprintuvo idėja.

„Šis, kaip mes jį vadiname, skonio stiprintuvas veikia panašiai kaip ir garso sistemos stiprintuvas. Į jo filtrą galime įdėti kokių tik norime ingredientų, pavyzdžiui, apynių, vaisių ar jų tyrių, prieskonių ir panašiai. Prie šio įrenginio prijungtas bet koks statinėje esantis alus, pasiekęs filtrą, iškart yra prisotinamas pridėtų ingredientų aromatų. Jokiose kavinėse tokio tipo prietaisai komerciniais tikslais naudojami dar nebuvo, todėl ir mūsų gastrobarui tai dar naujiena, su kuria barmenai tik pradeda eksperimentuoti“, – kalba „Švyturys Brewery“ aludaris Mažvydas Matukas.

Siekė daugiau žmonių priartinti prie kūrimo proceso

M. Matukas sako, kad ši technologinė naujovė – tai galimybė barmenams nusikelti į alaus brandinimo laikotarpį, kai aludariai į alų deda įvairius vaisius, prieskonius ar kitus ingredientus jo skoniui papildyti.

„Norime paskatinti barmenus išnaudoti savo miksologijos žinias, išbandyti su alumi anksčiau nenaudotus kokteilių ingredientus. Man smagu, kad dėl to daugiau žmonių galės prisidėti prie alaus kūrimo ir iš dalies pamatyti, kuo aš pats užsiimu kasdien. Kas žino, gal jie sukurs receptų, kurie greitai taps ir įprasto alaus meniu dalimi?“ – spėlioja M. Matukas.

VGTU „LinkMenų fabriko“ vadovas Adas Meškėnas sako, kad ši idėja pasirodė aktuali ir artima techninės kūrybos dirbtuvėms, o galimybė sukurti inovaciją, kuri skatina daugiau žmonių kurti kitas inovacijas, šį projektą dar labiau įprasmino.

„Esame „pasidaryk pats“ kultūros skatintojai ir patys siekiame į gamybos procesus įtraukti daugiau žmonių. Domėjomės panašiais įrenginiais ir kur jie naudojami, bet komerciniams tikslams pritaikyto analogo nežinome. O šį prietaisą ilgainiui įrengus prie daugiau kavinių barų, eksperimentuoti ir kurti naujus skonius galės ne tik aludariai. Tai labai įdomu ir aktualu šiame laikotarpyje, kai klientai taip vertina suasmenintus produktus“, – sako A. Meškėnas.

Išbandys mažiau tradicinius ingredientus

Šis alaus stiprintuvas leidžia eksperimentuoti su įvairiais ingredientais ir išgauti neragautus skonius. Pasak „Švyturys Brewery“ alaus someljė Jono Lingio, kartais panašūs filtrai yra išbandomi kai kurių alaus daryklų – jos alų praleidžia pro papildomą kiekį apynių, siekiant alui suteikti daugiau jų aromato. Tačiau būtent baruose naudojamų tokių alaus skonio stiprintuvų dar nebuvo.

„Kai kurios alaus daryklos arba namuose aludaryste užsiimantys mėgėjai panašiu principu bando pastiprinti apynių aromatą. Bet mes galvojame, kad naudojami gali būti ne tik apyniai, o ir įvairūs mažiau tradiciniai ingredientai. Tai gali būti tiek gvazdikėliai, kardamonas, specialūs pipirai ar pušų pumpurai, tiek pjaustyti vaisiai, jų tyrės ar žievelės. Nebijosime eksperimentuoti ir naudoti viską, kas pradžioje gal ir atrodo keista, tačiau turi įdomių skonių ar aromatų natų“, – sako J. Lingys.

J. Lingys teigia, kad alų naujais aromatais pripildant paskutiniame etape, jie atsiskleidžia visiškai kitaip ir būna intensyvesni, nei įprastai verdant atitinkamų skonių alų.

„Verdant alų su papildomais ingredientais, pavyzdžiui, vaisių tyre, ji yra brandinama ir kartu su alumi praeina kitus procesus. Dėl to išpilstant tokį alų, vaisių aromatas lieka, tačiau ne toks stiprus, kaip vaisius pridėjus prieš pat pilant alų į taurę. Procesas panašus kaip gaminant maistą – druska ir pipirai dažniausiai geriau jaučiasi ir atsiskleidžia visai kitaip pridėjus juos pabaigoje“, – aiškina J. Lingys.

Iniciatyvos iš kitų maisto gamintojų sulaukę dar nebuvo

Adas Meškėnas teigia, kad šis eksperimentas apskritai yra pirmas bendras fabriko projektas su maisto sektoriaus verslu.

„Dar nebuvome susidūrę su verslu, norinčiu įgyvendinti inovacijų projektą maisto srityje. Tokių daug nėra, nes dirbant su inovacijomis šioje srityje, reikia įveikti nemažai iššūkių – technologiniai sprendimai turi užtikrinti kokybiškiausią galutinį produktą ir būti patogūs naudoti, ne mažiau svarbu higienos reikalavimai ir vartotojų saugumas. Tačiau šio projekto komandų sinergija pranoko lūkesčius ir leido pasiekti puikių rezultatų“, – sako A. Meškėnas.

„Nuolat eksperimentuojame ir siekiame atkreipti pasaulio dėmesį į Lietuvos alaus kultūrą. Todėl džiaugiamės, kad ši alaus pasaulio inovacija leidžia ir barmenams labiau prisidėti prie Lietuvos alaus kultūros augimo. Jie gali išgauti skonį, kurio iki šiol neišgavo joks aludaris. Nekantrauju išvysti, kiek dar daug įdomių rezultatų ateityje atneš bendradarbiavimas su talentingais inovatoriais“, – svarsto aludaris M. Matukas.

Straipsnis parengtas pagal pranešimą spaudai, o straipsnyje pasakojama apie nealkoholinį alų, nuotraukose – degustuojamas nealkoholinis alus

0 0 balsų
Straipsnio įvertinimas
Žymos
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Back to top button
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x
Close
Close