MadeinKlaipeda.lt

Kaip tvarkyti statybines atliekas, kad nebūtų teršiama Lietuvos gamta

Aplinkos apaugos departamento pareigūnai vis dar susiduria su atvejais, kai aplinka teršiama statybinėmis atliekomis, todėl atkreipia dėmesį, kokius žingsnius svarbu atlikti, kad atliekos neatsidurtų gamtoje.  

Aplinkosaugininkai pastebi, kad dalis remonto ir statybų metu susidarančių atliekų yra pavojingos žmonių sveikatai, be to, teršia aplinką, pavyzdžiui, klijų, lakų likučiai ar dažai. Kiekviena pakuotė žymima simboliais, nurodančiais pavojingumą, aplinkai keliamą grėsmę, toksiškumą, degumą ir kitus elementus. 

Pavojingos statybinės atliekos, kuriose gali būti asbesto, pvz., stogo danga, atliekų tvarkytojams perduodamos tik supakuotos sandarioje pakuotėje, kad nedulkėtų ir nekeltų pavojaus žmonių sveikatai. 

Svarbiausia taisyklė – jei samdoma įmonė, svarbu žinoti, kad visas atliekas ir pavojingas ir nepavojingas, galima perduoti tik turintiems teisę atliekų tvarkytojams tokias atliekas tvarkyti. Visi, turintys teisę tvarkyti tam tikras atliekas, privalo registruotis viešame Atliekų tvarkytojų valstybės registre (ATVR). Jame galima rasti reikiamą informaciją apie atliekų tvarkytojus: kokiais būdais ir kokios atliekas jie gali  tvarkyti.

Svarbiausi žingsniai tvarkant statybos, remonto ir griovimo atliekas

Atliekų savininkų atsakomybė 

Savivaldybių atsakomybė 

Įmonių, tvarkančių atliekas, atsakomybė 

Aplinkos apsaugos departamento informacija

0 0 balsų
Straipsnio įvertinimas
Exit mobile version