MaistasReceptai

3 receptai su pomidorais

Pomidorai yra viena iš daugelio augalų rūšių, kurios buvo pradėtos auginamos ir naudojamos žmonijai maiste. Pomidorai kilę iš Pietų Amerikos, būtent iš Andų kalnų regiono, kur jie buvo auginami ir vartojami jau tūkstančius metų prieš šios daržovės pasiekimą Europoje ir kitose pasaulio vietose. Jų kilmė siejama su šiuolaikinėmis šalimis kaip Peru, Bolivija, Ekvadoras ir Šiaurės Čilė.

Pomidorai buvo vienas iš daugelio augalų, įvežtų į Europą ir kitas pasaulio dalis po Kolumbo ekspedicijų į Naująjį pasaulį XVI a. Pirmiausia pomidorai buvo vertinami daugiau kaip dekoratyvinė augalų rūšis nei maisto produktas, nes jų vadinamosios „mirtinai nuodingos” savybės buvo gana žinomos ir keliose šalyse buvo tikėtasi, kad jie yra pavojingi valgyti. Tačiau vėliau buvo atrastos skirtingos pomidorų veislės, kurios buvo tinkamos žmogaus vartojimui, ir pomidorai tapo svarbia daržove daugelyje kulinarinių kultūrų. Šiandien pomidorai yra vienas iš populiariausių ir plačiai naudojamų daržovių visame pasaulyje.

Yra daugybė skanių patiekalų, kuriuose naudojami pomidorai. Štai keletas populiarių patiekalų :

Pomidorų sriuba

Pomidorų sriuba yra labai populiarus patiekalas, kurį galite lengvai paruošti namuose. Ši sriuba gali būti paruošta įvairiais būdais, naudojant įvairias daržoves ir prieskonius, bet čia yra pagrindinė recepto versija, kaip ją gaminti:

Pomidorų sriubos ingredientai:

  • 1-2 šaukštai aliejaus
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai pjaustytas
  • 2-3 česnakai, smulkiai pjaustyti (pagal skonį)
  • 6-8 vidutinio dydžio pomidorai, supjaustyti kubeliais
  • 4-5 puodeliai daržovių sultinio (galite naudoti vietoj sultinio ir vandens)
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • 1 šaukštas cukraus (pagal skonį)
  • 1/2 puodelio grietinės arba piemo grietinėlės (neprivaloma)

Pomidorų sriubos gaminimo žingsniai:

  1. Šiltame puode kaitinkite aliejų vidutinėje ugnimi. Pridėkite pjaustytą svogūną ir česnaką. Kepkite juos keletą minučių, kol svogūnai paminkštės.
  2. Pridėkite supjaustytus pomidorus ir tęskite kepimą apie 5-7 minučių, kol pomidorai šiek tiek sugliesės.
  3. Įpilkite daržovių sultinį, druską, pipirus ir cukrų. Sumažinkite ugnį, antdami ir virkite apie 15-20 minučių, kol pomidorai išminkštės ir sriuba pasitvirtins skonį.
  4. Jei norite, galite supjaustyti sriubą blenderiu arba trintuvu, kad ji taptų gladesnė.
  5. Galiausiai pridėkite grietinėlę arba pieno grietinėlę, jei norite, ir švelniai įmaišykite.
  6. Patiekite sriubą karšta arba šiltą. Ją galite papuošti šviežiomis šakomis bazilikų ar kitų žolelių.

Pomidorų sriuba yra skani ir šiltinanti patiekalas, ypač šaltuoju metų laiku. Ją galite valgyti kaip pagrindinį patiekalą arba kaip priešpatiekalį, priklausomai nuo poreikių.

Pomidorų troškinys

Pomidorų troškinys yra kitas skanus patiekalas, kuriame naudojami pomidorai kaip pagrindinė sudedamoji dalis. Šis patiekalas dažnai būna gardus ir gali būti valgomas su duona, ryžiais ar bulvėmis. Štai pagrindinis receptas, kaip paruošti pomidorų troškinį:

Pomidorų troškinio ingredientai:

  • 1-2 šaukštai aliejaus
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai pjaustytas
  • 2-3 česnakai, smulkiai pjaustyti (pagal skonį)
  • 6-8 vidutinio dydžio pomidorai, supjaustyti kubeliais ar griežinėliais
  • 1-2 paprikos (paprastai juodosios paprikos), supjaustytos
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • 1 šaukštas cukraus (pagal skonį)
  • 1 šaukštas pomidorų pastos (neprivaloma)
  • 1/2 puodelio vandens
  • Šviežios žolelės (pvz., petražolės) pjaustytos, garnyrui

Pomidorų troškinio gaminimo žingsniai:

  1. Šiltame puode kaitinkite aliejų vidutinėje ugnimi. Pridėkite pjaustytą svogūną ir česnaką. Kepkite juos keletą minučių, kol svogūnai paminkštės.
  2. Pridėkite supjaustytus pomidorus ir paprikas, ir tęskite kepimą apie 5-7 minučių, kol daržovės šiek tiek sugliesės.
  3. Įpilkite vandenį, pomidorų pastą, druską, pipirus ir cukrų. Sumažinkite ugnį, antdami ir virkite apie 15-20 minučių, kol daržovės išminkštės ir sriuba pasitvirtins skonį.
  4. Galiausiai įmaišykite šviežias žoleles (petražoles ar kitas žoleles) ir leiskite patiekalui dar porą minučių virti.
  5. Patiekite pomidorų troškinį šiltą ir galite jį valgyti su duona, ryžiais ar kitais priedais.

Pomidorų troškinys gali būti pritaikytas pagal skonį, ir jame dažnai naudojami įvairūs prieskoniai ir daržovės. Tai yra paprastas ir skanus patiekalas, kurį galite mėgautis šeimoje ar su draugais.

Pomidorų sultys

Pomidorų sultys yra gėrimas, kuris gaminamas spaudžiant sultis iš šviežių pomidorų. Tai puikus būdas pasinaudoti pomidorų šviežia ir sulčiai, ypač žiemą, kai švieži pomidorai gali būti sunkiai randami. Štai kaip galite pasigaminti pomidorų sultis:

Pomidorų sulčių gamybai reikės:

  • Šviežių pomidorų
  • Sultinimo mašinos arba sulčiaspaudės
  • Skiedinio
  • Didelių puodelių arba stiklainių sterilizavimui ir užpildymui

Pomidorų sulčių gamybos žingsniai:

  1. Paruoškite pomidorus: Pirmiausia nuplaukite ir išvalykite pomidorus. Išimkite kamščius ir nupjaukite juos mažesnėmis dalimis, kad jie būtų lengviau sultinami.
  2. Sultinimas: Pridėkite paruoštus pomidorus į sultinimo mašiną arba sulčiaspaudę ir spauskite sultis. Sulčiaspaudėje sultys bus išspaudžiamos iš pomidorų minkštesniame būsenoje.
  3. Sterilizavimas: Sterilizuokite puodelius arba stiklainius. Tai galima padaryti virinant juos verdančiu vandeniu arba naudojant specialų sterilizavimo prietaisą.
  4. Užpildymas: Užpildykite sterilizuotus puodus arba stiklainius pomidorų sultimis. Uždarinėkite juos tinkamu dangteliu arba užpylimo aparatu.
  5. Apdorojimas: Jei norite ilgiau saugoti pomidorų sultis, tada jums gali reikėti juos toliau apdoroti karščio apdorojimo (konservavimo) būdu. Tai apima puodelių arba stiklainių pakaitinį sterilizavimą virtuve, vėlįkiuose šildymo skubuose. Taip sultys ilgiau išliks geros.
  6. Laikymas: Po apdorojimo ir atvėsinimo, jūsų pomidorų sultys gali būti saugomos kambario temperatūroje. Būtina laikytis galiojimo laiko ir geriausios laikymo praktikos, kad išsaugotumėte jų skonį ir maistingas savybes.

Pomidorų sultys gali būti naudojamos kaip gėrimas arba kaip pagrindas sriuboms, padažams ir kituose patiekaluose. Tai taip pat yra puikus būdas išsaugoti pomidorų šviežumą ir skonį visus metus.

0 0 balsų
Straipsnio įvertinimas
Žymos
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Back to top button
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x
Close
Close