Kalafioras (Brassica oleracea ) arba žiedinis kopūstas yra daržovė, priklausanti kopūstinių šeimai (Brassicaceae). Jis yra artimas brokolio, kopūstų ir kitų kopūstinių daržovių giminaičiui. Kalafioras yra baltos arba kreminės spalvos žiedais, kurie yra susitelkę į tankų, sutankintą „gėlę” arba „kopūsto galvą”.
Šis daržovės tipas yra labai populiarus virtuvėse visame pasaulyje ir garsėja savo subtiliu ir švelniu skoniu. Kalafiorą galima naudoti įvairiuose patiekaluose.
Be to, kalafijoras yra turtingas vitaminais, mineralais ir skaidulinėmis medžiagomis, todėl jis laikomas sveika daržove. Tai tampa svarbia sudedamoji dalis daugelyje įvairių dietų ir sveikos mitybos planų.
Kalafiorų sriuba
Kalafiorų sriuba yra šiltas ir skanus patiekalas, kuris puikiai tinka šaltoms dienoms. Ši sriuba yra pagaminta iš kalafioro, sviesto, svogūnų, bulvių, ir kitų ingredientų. Štai paprastas kalafiorų sriubos receptas:
Ingridientai:
- 1 vidutinio dydžio kalafioras, nuplautas ir susmulkintas į mažus gėles
- 1 vidutinio dydžio svogūnas, susmulkintas
- 2 vidutinio dydžio bulvės, nuluptos ir susmulkintos
- 2 šaukštai sviesto arba alyvuogių aliejaus
- 4 puodeliai vandens arba daržovių sultinio
- 1 puodelis pieno
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Šviežios žolelės (pavyzdžiui, petražolės ar krapai) patiekti
Gaminimo žingsniai:
- Pradėkite nuo pjaustymo daržovių. Smulkiai supjaustykite svogūną, nulupkite ir susmulkinkite bulves, ir supjaustykite kalafijorą į mažas gėles.
- Didelyje puode arba sriubos katilėlyje ištirpinkite sviestą arba įkarpykite aliejų vidutinėje ugnies. Sudėkite supjaustytus svogūnus ir kepkite juos, kol jie tampa šiek tiek supilkę.
- Pridėkite supjaustytas bulves, kalafiorą ir virtą vandenį arba daržovių sultinį. Sudėkite druskos ir pipirų pagal savo skonį. Leiskite visam ingredientų mišiniui užvirsti.
- Sumažinkite ugnį, uždengkite ir virkite daržovių, kol jos minkštos ir paruoštos valgyti, tai gali užtrukti apie 15-20 minučių.
- Kai daržovės yra minkštos, naudodami trintuvą arba stačiakampį maišytuvą, sutarkuokite sriubą iki norimo skystumo. Jei reikia, pridėkite pieną, kad sriuba būtų sklandesnė.
- Skanu! Patikrinkite sriubos skonį ir pridėkite druskos arba pipirų, jei reikia.
- Pateikite sriubą puodeliuose ir pabarstykite šviežiomis žolelėmis. Galite ją valgyti kaip šiltą užkandį arba vakarienę.
Tai paprastas būdas paruošti skanią kalafiorų sriubą, kuri puikiai šildo šaltomis dienomis.
Kalafioru košė
Kalafiorų košė yra maistingas ir sveikas patiekalas, kurį galite paruošti naudodami kalafijorą. Šis patiekalas yra labai paprastas ir puikus būdas pasimėgauti šia daržove. Štai paprastas kalafiorų košės receptas:
Ingridientai:
- 1 vidutinio dydžio kalafijoras
- 1 vidutinio dydžio bulvė
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 2-3 šaukštai sviesto arba aliejaus
- 4 puodeliai daržovių sultinio (arba vandens)
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Grietinėlės (pasirinktinai, patiekti)
Gaminimo žingsniai:
- Nuplaukite ir nulupkite kalafijorą, bulvę ir svogūną. Supjaustykite juos mažais gabalais.
- Dideliame puode arba sriubos katilėlyje ištirpinkite sviestą arba įkaitinkite aliejų vidutinėje ugnies. Sudėkite supjaustytą svogūną ir kepinkite jį keletą minučių, kol jis tampa minkštas ir praskrus.
- Pridėkite supjaustytas bulves ir kalafijorą, tęskite kepimą dar kelias minutes, reguliariai maišydami.
- Supilkite daržovių sultinį (arba vandenį) virš daržovių, kad jie būtų padengti.
- Uždenkite puodą ir virti daržoves vidutinėje ugnyje apie 20-25 minučių, arba kol jos tampa labai minkštos.
- Naudodami trintuvą, stačiakampį maišytuvą arba plaktu, sutarkuokite sriubą iki gaivaus ir švelnaus skystojo košės konsistencijos. Jei norite storesnės košės, sumažinkite sultinio kiekį. Pridėkite druskos ir pipirų pagal savo skonį.
- Galutiniam patiekimui galite pridėti grietinėlę arba kito riebaus pagardintuvo, jei norite. Tai suteiks koše švelnų skonį ir kremišką tekstūrą.
- Pateikite šiltą kalafiorų košę su trupučiu šviežių žolelių, jei pageidaujate.
Ši kalafiorų košė yra sveika ir šiltai sotinanti, puikiai tinka kaip šiltas užkandis arba vakarienė šaltomis dienomis.
Kalafiorų salotos
Kalafiorų salotos yra gaivus ir sveikas užkandis arba šoninis patiekalas, kuris puikiai tinka šiltoms vasaros dienoms. Štai paprastas kalafiorų salotos receptas:
Ingridientai:
- 1 vidutinio dydžio kalafijoras, nuplautas ir susmulkintas į mažas gėles
- 1/2 puodelio majonezo arba jogurto
- 1 šaukštas sviesto arba aliejaus
- 1 šaukštas citrinos sulčios
- 1 šaukštas medaus
- 1 šaukštas Dijon garstyčių (pasirinktinai)
- 1/2 puodelio smulkintų šviežių žolelių (pvz., petražolių, krapų, čiobrelės)
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Skrudintos riešutai (pvz., migdolai ar lazdyno riešutai) pagal skonį (pasirinktinai)
Gaminimo žingsniai:
- Nuplaukite ir nupjaustykite kalafijorą į mažas gėles. Jūs galite šiek tiek paruošti jį garuose, jei norite, bet tai yra pasirinktinai.
- Paruoškite padažą: sumaišykite majonezą, citrinos sulčią, medų, sviestą arba aliejų, Dijon garstyčias (jei naudojate) ir druską bei pipirus pagal skonį. Tai turėtų suteikti padažui saldžią, rūgščią ir šiltą skonį.
- Sumaišykite kalafijorą su šviežiomis žolelėmis ir padažu. Patikrinkite, ar kalafioras padengtas kiekvieno gabalėlio.
- Jei norite, galite pabarstyti skrudintais riešutais (pjaustytus arba tritus) ant salotų viršaus. Tai suteiks šiek tiek tekstūros ir skonio.
- Pateikite kalafiorų salotas šaltomis. Tai puikus šaltas patiekalas vasaros metu, puikiai tinka prie kitų patiekalų arba kaip lengvas užkandis.
Šios kalafiorų salotos yra gaivos ir turtingos skonio, puikiai derinamos su žolelėmis ir padažu. Jūs taip pat galite pridėti savo mėgstamus ingredientus, kad sukurtumėte savo unikalias salotas.