MaistasReceptai

Lengvai paruošiami patiekalai iš agurkų

Agurkai yra daržovė, kuri yra populiarus ingredientas įvairiuose patiekaluose ir salotose. Jie yra gaivūs ir suteikia skonį daugeliui maisto produktų. Agurkai gali būti valgomi švieži, rauginti, kepti, arba naudojami įvairiuose receptuose, įskaitant salotas, sriubas, pyragus ir daug kitų patiekalų. Tai dažnai naudojama daržovė virtuvėse visame pasaulyje.

Čia yra keletas populiarių lietuviškų agurkų patiekalų:

Agurkų sriuba

Polish cucumber soup

Agurkų sriuba (arba agurkų sriubos) yra patiekalas, kuris dažnai randamas Lietuvos virtuvėje ir kituose Baltijos regiono šalių maisto meniuose. Ši sriuba yra šaltas patiekalas, idealiai tinka vartoti vasaros mėnesiais dėl jos gaivumo.

Pagrindinis ingredientas agurkų sriubos yra agurkai, dažnai rauginti arba švieži, smulkinti. Paprastai šie agurkai sumaišomi su smulkintais svogūnais, grietine, ir daugeliu prieskonių bei žolelių. Svarbus elementas šio patiekalo yra rūgštimos grietinės, kuri suteikia sriubai sūraus ir šaltos sriubos skonio.

Agurkų sriuba yra švieži, gaivūs ir skanus patiekalas, dažnai patiekiamas kaip šaltas užkandis arba lengvas vakarienės patiekalas. Tai yra populiari vasaros patiekalų alternatyva, ir daugelis žmonių mėgsta šį šalto sriubos variantą šiltesniais mėnesiais.

Agurkų sriubos receptas:

Ingridientai:

  • 4-5 vidutinio dydžio agurkai (rauginti arba švieži)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 500 ml rūgščios grietinės (sour cream)
  • 500 ml vandens
  • 2 šaukštai šviežių kopūstų lapų (pasirinktinai)
  • 2 šaukštai šviežių petražolių (pasirinktinai)
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Šiek tiek cukraus (pagal skonį)

Gaminimo žingsniai:

  1. Jei naudojate raugintus agurkus, atidžiai juos nuplaukite ir išplaukite druskos perteklių, jei reikia. Jei naudojate šviežius agurkus, nulupkite juos, pašalinkite sėklas, ir supjaustykite į plonus riežutus arba smulkintus ruožtus.
  2. Smulkiai supjaustykite svogūną.
  3. Sumaišykite agurkus, svogūnus, ir rūgštų grietinę dideliame dubenyje.
  4. Įmaišykite vandenį, kad gautumėte pageidaujamo sriubos storio konsistenciją. Tai gali priklausyti nuo jūsų asmeninio skonio. Jei norite sriubą skaitrią, gali reikėti daugiau vandens. Jei norite storesnę sriubą, sumažinkite vandens kiekį.
  5. Jei pageidaujate, įmaišykite smulkintus šviežius kopūstų lapus ir petražoles sriubai. Tai suteiks jai dar daugiau gaivumo.
  6. Pridėkite druskos, pipirų ir cukraus pagal skonį. Prisiminkite, kad agurkai gali būti šiek tiek rūgšči, todėl reikės galbūt daugiau cukraus, kad subalansuoti skonį.
  7. Geriausia, kai agurkų sriubos skonis pasidaro šiek tiek laukiant. Palikite ją šaldytuve bent valandai ar ilgiau prieš patiekiant.
  8. Pateikite šaltą agurkų sriubą kaip šaltą užkandį arba lengvą vakarienės patiekalą. Tradiciškai ji būna perteikinama kartu su bulvėmis arba juosmeniniu pyragu. Tai puikus šaltas patiekalas karštomis vasaros dienomis.

Agurkų pyragas

Agurkų pyragas yra įdomus ir neseniai populiarėjęs patiekalas, kuris dažnai būna vasaros stalui. Šis pyragas turi netikėtą ir gaivų skonį. Štai paprastas agurkų pyrago receptas:

Ingridientai:

  • Smulkių miltų – 1 1/2 puodeliai
  • Cukraus – 1 1/2 puodelio
  • Druskos – 1/2 arbatinio šaukštelio
  • Cinamono – 1 arbatinio šaukštelio (pasirinktinai)
  • Miltelinio kepimo milteliai – 1 arbatinis šaukštelis
  • Cinamono cukraus sluoksnis viršuje (pasirinktinai)
  • Kiaušiniai – 3
  • Aliejus – 1/2 puodelio
  • Vanilės ekstraktas – 1 arbatinis šaukštelis
  • Agurkai (sulčių nupressuoti) – 2 puodeliai

Gaminimo žingsniai:

  1. Iš pradžių jums reikės nupressuoti agurkų sultis. Tai galite padaryti naudodami smulkinimo mašiną arba smulkindami agurkus ir jų sultis perkošdami per sietą ar marlę. Sumesdami agurkų sultis, rekomenduojama leisti joms nusistovėti ir nusodinti perteklinę skystį. Jums reikės dviejų puodelių sulčių.
  2. Šiltoje keptuvėje sumaišykite smulkes, cukrų, druską, cinamoną ir kepimo miltelius.
  3. Atskirame inde sumaišykite kiaušinius, aliejų ir vanilės ekstraktą. Prijunkite tai prie sausų mišinio ir gerai išmaišykite.
  4. Po to pridėkite agurkų sultis ir vėl gerai išmaišykite.
  5. Supilkite gautą mišinį į ištepintą kepimo formą.
  6. Jei norite, galite apibarstyti viršų cinamono cukraus sluoksniu.
  7. Kepkite agurkų pyragą iš anksto įkaitintoje orkaitėje, 175°C (350°F), apie 40-45 minutes arba kol pyragas tampa auksinės spalvos ir iškeptas viduje. Norėdami patikrinti kepimo paruošimą, naudokite medinį žievelės įrankį. Jei jis išeina švarus, pyragas yra paruoštas.
  8. Išimkite iš orkaitės ir leiskite jam atvėsti prieš pjaustant ir patiekiant.

Šis agurkų pyragas yra unikalus ir gaivus, puikiai tinka karštomis vasaros dienomis. Galite jį patiekti su šviežiomis agurkų sriubomis arba lediniu arbatinuku.

Agurkų kokteilis

Agurkų kokteilis yra gaivus gėrimas, kuris puikiai tinka vartoti karštomis vasaros dienomis. Šis gėrimas yra gaivus, šaltas, ir turi subtilų agurkų skonį. Štai paprastas agurkų kokteilio receptas:

Ingridientai:

  • 2 stambūs agurkai (nulupti ir išvalyti)
  • 1-2 šaukštai cukraus arba medaus (pagal skonį)
  • 1-2 šaukštai šviežios citrinos sulčios (pagal skonį)
  • 1/2 puodelio vandens
  • Ledo kubeliai

Gaminimo žingsniai:

  1. Nulupkite ir išvalykite agurkus. Jei norite, galite palikti kelias plonus agurkų juosteles dekorui.
  2. Supjaustykite agurkus smulkiais kubeliais.
  3. Įdėkite supjaustytus agurkus į blenderį.
  4. Pridėkite cukrų arba medų, šviežią citrinos sulčią ir vandenį.
  5. Įjunkite blenderį ir sumalkite viską iki gaivaus ir skaidraus skysčio.
  6. Jei norite gėrimą šiek tiek plonesnį, galite perkošti jį per sietą ir pašalinti bet kokias likusias kišenes ar sėklas.
  7. Pridėkite ledo kubelius į kokteilį ir gerai išmaišykite.
  8. Pilkite agurkų kokteilį į stiklus ir dekoruokite plonomis agurkų juostelėmis ar citrinos riekelėmis.
  9. Malonu gerti šį gaivų agurkų kokteilį šiltose vasaros dienose!

Tai puikus būdas atšaldyti ir pasimėgauti agurkų skoniu, tuo pačiu gaudami šiek tiek saldumo ir rūgštingumo iš medaus ar citrinos sulčių.

Rauginti agurkai

Rauginti agurkai yra tradicinis ir labai populiarus agurkų konservavimo būdas. Jie yra daugiausia žinomi kaip rauginti agurkai, tačiau gali būti vadinami ir raugintais agurkais arba marinuotais agurkais. Štai paprastas receptas, kaip pasigaminti raugintus agurkus:

Ingridientai:

  • Vidutinio dydžio agurkai
  • Vandenys
  • Druskos
  • Skiltelės česnako
  • Pipirų grūdeliai (juodi arba balti)
  • Šviežios žolelės (pvz., dilgėlės, kopūstai, kalendra, krapai) pagal skonį
  • Prieskoniai (pvz., lauro lapai, kmynai, gvazdikėliai) pagal skonį

Gaminimo žingsniai:

  1. Nuplaukite agurkus ir pašalinkite galvutes.
  2. Sudėkite agurkus į stiklinį arba plastikinį indą, kuris turi dangtelį. Galite juos pjauti į mažesnius gabalus arba palikti sveikus, priklausomai nuo savo nuostatų.
  3. Į indą įdėkite skiltelę česnako, keletą pipirų grūdelių ir šviežių žolelių.
  4. Šaltame vandenyje ištirpinkite druskos. Tai turėtų būti druskos ir vandens santykis maždaug 1 šaukštas druskos 1 puodeliui vandens. Tačiau šis santykis gali skirtis priklausomai nuo jūsų skonio.
  5. Supilkite druskos tirpalą per agurkus ir prieskonius, užtikrinant, kad jie būtų visiškai uždengti.
  6. Uždenkite indą dangteliu arba sandariu dangčiu.
  7. Palikite rauginti agurkus kambario temperatūroje bent 3 dienas (gali prireikti ilgesnio laiko). Kai agurkai yra pakankamai rauginti ir turėtų būti pakankamai rūgščių, galite juos perkelti į šaldytuvą, kad sustabdytumėte procesą.

Rauginti agurkai puikiai tinka kaip užkandis arba priedas prie įvairių patiekalų. Jie turi šviežią, šaltą ir rūgščią skonį, kuris labai mėgstamas daugelyje šalių.

0 0 balsų
Straipsnio įvertinimas
Žymos
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Back to top button
0
Norėtume sužinoti ką manote, pakomentuokite.x
Close
Close